5 Kasım 2011 Cumartesi

Bebeklikten başlayan süreç - obezite

"Obezite oluşumunu hem genetik hemde çevresel faktörler etkilemektedir. Ebeveynlerde obezite probleminin olması çocukta obezite gelişimini arttırmaktadır. Çocukluk dönemindeki aktivite yetersizliği, televizyon ve bilgisayar başında uzun zaman geçirme, yağlı yiyecekler tüketmek, şekerli içeçekler içmek, 'fast food' tarzı besinleri sık tüketmek ve lifli besin alımının az olması obezite gelişimişinde önemlidir.

Çocukluk döneminde fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılmaması, sağlıklı beslenme davranışının geliştirilmemesi obezite oluşmunda önemli bir role sahiptir.

Anne sütü de bu konuda önemli bir yere sahiptir. UNICEF'e göre 6. aydan sonradan emzirmenin devam ettirilmesi ve beraberinde uygun tamamlayıcı besinlere başlanması gerekmektedir. Emzirmenin en az 2 yıl devam ettirilmesi obezite ve kronik hastalık oluşma riskini azaltmaktadır.

Beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının dışında ebeveyn ve çocuk ilişkileri, ev içinde yaşanan sorunlar, arkadaş gruplarında yaşanan sıkıntılar, derslerdeki başarısızlıklarda kişinin ruhsal yapısını etkileyerek besenme sorunlarına yol açabilmektedir. Obezite sorunu olan çocuklarda özelliklede ergenlik döneminde arkadaş ilişkileri kuramama, grup aktivitelerine katılamama gibi yaşanabilen psikolojik problemler çocuktaki obezite düzeyini arttırmaktadır."

Daha fazla bilgi için:
  1. Obezitenin sonuçları
  2. Çocukluk ve ergenlik çağında kilo değişimi
  3. Obezitenin cerrahi tedavisi - ergenler




*Ref: Ergül, Ş. & Kalkım, A. (2011). Önemli bir kronik hastalık: Çocukluk ve ergenlik döneminde obezite

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder