5 Kasım 2011 Cumartesi

Obezitenin sonuçları

"Hangi yaşta olursa olsun obezite kişiye pek çok yönden zarar vermektedir.  Bu sorunların bilinmesinin obezite ile mücadelede önemli bir rolü vardır.

  • Fiziksel sorunlar: Obezite her yaşta kronik hastalıklara yol açmaktadır. Örneğin, kardiyovasküler, ortopedik, nörolojik ve endokrin sistemi etkileyen pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Çocuklarda obezitenin artışı ile beraber bu sorunu yaşayan çocuklarda hipertansiyon hastalığına rastlanma oranı gittikçe artmaktadır. Çoğunlukla yetişkinlikte ortaya çıkan tip 2 diyabetinde çocuklarda görülme sıklığı 4-10 kat artmıştır. Kilolu çocuklarda kolesterol ve trigliserid yükselmektedir. Aynı zamanda kilodan dolayı vücutta bulunan yükün artmasından dolayı kemik, eklem, bağ dokusu hastlalıklarıda görülmektedir.
  • Duygusal ve Psikososyal sorunlar: Obezite sorunu yaşayan çocuk ve ergenlerde kaygı, depresyon, distoni, enürezis görülmektedir. Bunlar dışında öfke nöbetleri, özgüvende azalma, beden imajı ile ilgili sorunlar, kendinden tiksinme, kendini küçümseme, damgalanma, dışlanmışlık hissi, içe kapanma, arkadaşlarıyla ilişki kurmaktan kaçınma gibi bir çok sorun yaşanmaktadır.
  • Akademik sorunlar: Obezite sorunu olan ergenlerin ve çocukların normal kiloda olan yaşıtlarına göre okuma ve matematik becerilerinde sorun olduğu, okulda genel anlamda başarılı olamadıkları, okulu bırakmak istedikleri ve eğitim yaşamlarının çok uzun sürmediği araştırmalarda bulunmuştur. Bu noktada obezitenin uyku apnesi gibi yol açtığı bazı fiziki sorunlarında öğrenme yada hafıza gibi alanlarda sorun oluşturduğu unutulmamalıdır."


*Ref: Ergül, Ş. & Kalkım, A. (2011). Önemli bir kronik hastalık: Çocukluk ve ergenlik döneminde obezite.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder