13 Kasım 2011 Pazar

Deri altı ve depo yağlar, esansiyel (zorunlu) yağlar

"Vücudumuzun tamamını saran derinin altındaki yağ tabakasına verilen isimdir. Depo yağların vücutta yoğun olarak bulunduğu yerler her iki cinsiyette farklılık göstermektedir. Erkeklerde karın bölgesinde, kadınlarda ise kalça bölgesinde yoğunlaşmaktadır.

Vücudumuzdaki depo yağlar, beyaz ve kahverengi olmak üzere iki ayrı türdedirler. İskelet kası ile karşılaştırıldığında, beyaz yağ dokusu obez olmayan kişilerde vücut ağırlığının daha az bir bölümünü oluşturmaktadır. Beyaz yağ dokusunun tüm vücuttaki enerji akışı açısından büyük bir önemi vardır. Kahverengi yağ dokusunun ise yetişkin bireylerdeki enerji akışında katısı yok denilebilecek kadar azdır.


  • Beyaz yağ dokuları: Vücudun pek çok yerinde bulunmaktadır. Depo yağı olarak trigliserit, doku hücrelerinde ise nötral yağlar ve fosfolipitleri içermektedir. Vücutta enerji için gerek duyulduğunda bazı yollarla sentezlenerek kullanılınır. Bu yağ dokusunun genişlemesi veya miktar olarak artması sonucunda şişmanlık oluşmaktadır.
  • Kahverengi yağ dokuları: Memelilerde, yeni doğan yavrularda ve kış uykusuna yatan hayvanlarda daha yüksek miktarda bulunmaktadır. Sentez yapılmadan da çok yüksek oranda ısı üretimini sağlayabilmektedir.
  • Esansiyel (zorunlu) yağlar: Kalbin çevresinde, karaciğer, akciğer, kemik iliği, böbrekler, endokrin bezleri, bağırsaklar, kaslar ve merkezi sinir sisteminde bulunmaktadırlar. İç organların çevresini sararak onları dışardan gelebilecek darbelerden korumaktadırlar. Aynı zamanda da organların çalışmasında da çok önemli görevleri vardır. Bu yağların uzun süreli açlık veya yoğun egzersiz yapılması gibi durumlarda bile tükenmemektedir. Bu yağlar erkekler %3, kadınlarda ise %12 oranında bulunmaktadırlar."
Daha fazla bilgi için: 

Ref: Akbulut, G. Ç., Besler, H. T. & Özmen, M. M. (2007). Bilim ve teknik dergisi, Tübitak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder